Utwórz nowy zbiór danych o nazwie student1 i zdefiniuj (określ nazwę, format, poziom pomiaru itp.) następujące zmienne:
Wprowadź kilka przykładowych obserwacji i zapisz dane.
Wyświetl informacje o zmiennych:
File → Display Data File Information → Working File Utilities → VariablesAnalyze → Descriptive Statistics → Frequencies następnie z menu kontekstowego wybieramy Variable information
Zmień kolejność zmiennych określających nazwisko i imię.
Dodaj jako pierwszą zmienną numer identyfikacyjny.
Posortuj obserwacje względem nazwiska.
Zdefiniuj 10 zmiennych o nazwach semestr_1, semestr_2, itd. w których będą umieszczone średnie oceny semestralne.
Edit → Paste Variables
Wczytaj zbiór dane2.xls i zakoduj zmienne:
Data → Defining Variable Properties.
Dla zbioru danych iris.data utwórz zbiór danych o nazwie iris.sav.
Zbiór danych ma zawierać zmienne:
Przekształc zmienną klasa do postaci numerycznej przyjmującej wartości: 0, 1 i 2, odpowiadające poszczególnym gatunkom (Transform → Recode into Same Variables, Transform → Recode into Different Variables)
Zakoduj wartości zmiennej klasa:
Transform → Automatic Recode
Zbiór danych zad2.dat zawiera w pierwszym wierszu nazwy zmiennych.
Zaimportuj ten zbiór danych.
Dodaj/usuń jedną zmienną, dodaj/usuń jedną obserwację.
Posortuj obserwacje względem zmiennej AGE.
Utwórz nowy zbiór danych student2 zawierający zmienne: nazwisko, miasto.
Dodaj kilka przykładowych wyników obserwacji.
Niech jedno lub kilka nazwisk będzie identycznych jak te ze zbioru student1.
Połącz zbiór danych student1 ze zbiorem student2 (Data → Merge Files → Add Variables):
nazwisko jako zmienną kluczowąSpróbuj połączyć otrzymany zbiór z listą studentów z pliku studenci_wzm_2011.xls.